Elia News
Webversion
elia group
 
Hackaton
 
Inschrijving geopend voor eerste Elia Group Hackathon
 
Van 13 tot en met 15 oktober 2021 organiseert Elia Group in Brussel een hackathon rond consumentgerichte diensten. Tijdens een driedaags evenement gaan we op zoek naar concrete ideeën en digitale concepten voor aangereikte casussen waarbij we het verbruik van consumenten beter afstemmen op de noden van het elektriciteitsnet. In juni publiceerde Elia Group hierover een visienota. De komst van elektrische auto’s en warmtepompen zorgt voor andere noden en de vraag naar een aangepast marktmodel. Deelnemen aan de Hackathon is gratis. We zoeken deelnemers met een creatieve geest en een diverse achtergrond: van energie experten tot studenten informatica.
 
Bekijk de video
 
Lees meer
 
 
floods
Alle posten operationeel na overstromingen
De dringende herstellingswerken na de watersnood van midden juli in België zijn afgerond. Na de post van Rochefort is nu ook de post van Pepinster terug operationeel. Die was compleet vernield. CEO Chris Peeters ging ter plaatse om de teams te bedanken voor hun inzet. Door de goede samenwerking met onderaannemers en de distributienetbeheerders verliepen de herstellingswerken sneller dan gepland. 
Bekijk de video
 
 
Europa keurt CRM goed
De Europese Commissie heeft het licht op groen gezet voor het Belgische capaciteitsvergoedingsmechanisme of CRM. De commissie oordeelde dat het CRM geen staatssteun is en dat het mechanisme nodig is om de energiebevoorrading van ons land te verzekeren. Door de manier waarop het mechanisme rekening houdt met duurzaamheidscriteria, brengt deze ook de Europese Green Deal dichterbij, aldus de commissie in een officieel persbericht. Elia organiseert de veiling. De CREG valideert de resultaten eind oktober.
Lees meer
CRM
 
 
Elia Group en Maleisisch nutsbedrijf versterken samenwerking ​​​​​​​
Elia Group en Tenaga Nasional Berhad (TNB) hebben een tweede memorandum van overeenstemming (MoU) ondertekend. De vernieuwde overeenkomst herbevestigt de gezamenlijke ambities en verzekert een nauwere samenwerking op vlak van netontwikkeling, asset management, integratie van hernieuwbare energie en marktactiviteiten. Met de overeenkomst zal nog sterker worden ingezet op het uitwisselen van kennis en ervaringen die gecommercialiseerd kunnen worden naar andere bedrijven in de energiesector.  ​​​​​​​
Lees meer
 
 
archeologie Merksem
 
Archeologische vondst rond hoogspanningspost
Tijdens het archeologische vooronderzoek voor werken in de hoogspanningspost in Kruibeke botsten experts op interessante vondsten. Daaruit bleek dat het terrein intensief gebruikt werd in de ijzertijd, tijdens de Romeinse periode en de Middeleeuwen. Ook uit de Eerste Wereldoorlog vond men sporen. Bij archeologische opgravingen is een Romeinse huisplattegrond en verschillende graansilo’s (of spiekers) gevonden.
Lees meer
Herdenking Merksem ter nagedachtenis slachtoffers WOII
Op 6 september 1944 werden 22 arbeiders van de energiecentrale in Merksem door Duitse soldaten gefusilleerd. Elk jaar organiseren de gemeente Merksem, stad Antwerpen en Elia hiervoor een herdenkingsplechtigheid. Deze werd bijgewoond door gepensioneerde medewerkers van Elia, inwoners van Merksem en het districtsbestuur. De aanval was een vergeldingsactie van Duitse soldaten. 
Lees meer
 
 
Torenvalken gespot tijdens ecologische inspecties 50Hertz
Op de lijn tussen Streumen en Eula (in de omgeving van Leipzig) is een nest met torenvalken ontdekt. Dat gebeurde tijdens een ecologische inspectie met drones voor de vervanging van een hoogspanningsmast. De experts stelden vast dat de vier torenvalken al volgroeid waren. Ze hebben intussen hun nest verlaten en een nieuwe plek gevonden. Meer over natuurbescherming en biodiversiteit bij 50Hertz vindt u hier.
Lees meer
 
 
Veiligheid is onze prioriteit
Veiligheid is binnen de Elia Group een topprioriteit. Elk jaar organiseren we een safety week voor alle medewerkers. Daarin worden een aantal zaken opnieuw opgefrist en een stand van zaken gegeven. Ontdek er alles over in dit filmpje.   ​​​​​​​
Bekijk de video
 
 
 
 
BVLOS
Test met langeafstand drones
In de buurt van Trois-Ponts (BE) heeft Elia Group een helikopter drone gebruikt voor lange afstandsinspecties van hoogspannings-lijnen. Deze BVLOS (beyond visual line of sight) drones kunnen op termijn inspecties met helikopters vervangen. Dat vermindert de risico’s, verkleint de ecologische voetafdruk en verhoogt de efficiëntie van deze noodzakelijke inspecties. Elia Group zet sterk in op innovatie om het hoofd te bieden aan toekomstige uitdagingen. Dit zowel op vlak van systeembeheer en netontwikkeling, als op vlak van infrastructuur en onderhoud.
Lees meer
 
 
GRID DATA
 
Interconnections
Interconnecties
System services
Systeemdienst
Consumption & generation
Verbruik en productie
MNA data
Gegevens MNA
Total solar forecast
Total solar forecast
Total wind forecast
Total wind forecast
 
 
 
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt om u de nieuwsbrieven en communicaties van Elia te sturen. U kunt op elk moment gebruik maken van de afmeldlink onderaan de nieuwsbrief en in onze communicaties. Meer informatie over de verwerking van uw persoonlijke gegevens is beschikbaar in ons privacybeleid.