Elia News
Webversion
elia group
 
Dubai
 
Belgisch paviljoen op wereldexpo in Dubai opent met steun van Elia 
 
Onder het moto 'Connecting Minds, Creating the Future’ is in Dubai de 35ste wereldtentoonstelling van start gegaan. Het openingsevent stond in het teken van de energietransitie. Chris Peeters, CEO van Elia Group ging in debat met BESIX en DEME over de uitdagingen van een fossielvrije samenleving. De Golfregio kan een belangrijke rol spelen in het vergroenen van onze energie-intensieve industrie. De Belgische knowhow op dat vlak behoort tot de wereldtop. Het is de eerste wereldtentoonstelling in de Golfregio. Elia Group is er actief  via haar consultancy bedrijf Elia Grid International. 
 
Lees het persbericht
 
Bekijk de video
 
 
132 deelnemers voor eerste Elia Group Hackathon
Er is grote belangstelling voor onze drie-daagse hackathon over consumer centricity. Die start op 13 oktober in Maison du Bois in Brussel. 120 Deelnemers gaan er op zoek naar concrete ideeën en digitale concepten om het verbruik van consumenten beter af te stemmen op de noden van het elektriciteitsnet.
Om de toekomstige energiediensten concreet te maken, werken we rond vijf topics. Elia werkt hiervoor samen met partners zoals N-side en Google. De drie beste ideeën worden verder uitgewerkt. Dagelijkse updates over het event kan je volgen via LinkedIn.
Meer info
Rondetafel over nieuw marktmodel
Intussen is ook de debattenreeks gestart met de energiesector over een consumentgericht marktmodel. Elia Group publiceerde hierover in juni een visienota 'Towards a Consumer-centric and sustainable electricity system'.

Op drie momenten worden stakeholders uitgenodigd om feedback te geven. Die wordt telkens meegenomen naar een volgende Rondetafel. De eerste was eind september. De volgende sessies zijn op vrijdag 29 oktober en maandag 29 november. Geïnteresseerden kunnen zich nog altijd inschrijven.
Meer info
 
 
50Hertz investeert in hernieuwbare warmte
In Wedel bij Hamburg is de eerste spadesteek gegeven voor een uniek power-to-heat project. 50Hertz bouwt er een installatie die volgens de noden van het elektriciteitsnet windenergie omzet in warmte. Met een capaciteit van 80MW zullen 27.000 gezinnen hun huizen kunnen verwarmen. De installatie dient ook om congesties op het net te vermijden. Wanneer er te veel wind is in het Noorden kan 50Hertz de installatie activeren en zo de overtollige energie omzetten in warmte.
Lees het persbericht
hernieuwbare warmte
 
 
Round Tables
Rondetafel met Duitse industrie
50Hertz wil als transmissienetbeheerder industriële bedrijven helpen om hun productieprocessen koolstofarm te maken. Het organiseerde daarom een aantal ronde tafels met als thema’s: onderzoek en innovatie, de warmtetransitie, de rol van de waterstof-economie en de energietransitie. Meer dan 300 deelnemers uit verschillende sectoren, politici en experts namen deel. 
Lees het persbericht
 
 
netkosten
50Hertz realiseert lagere kost
Door lagere kosten voor congestiebeheer kon 50Hertz zijn kostenbasis (het zogenaamde inkomstenplafond) met ongeveer 2% verlagen. Toch stijgen de netvergoedingen licht. De netkosten worden in Duitsland namelijk landelijk gespreid. Voor de particuliere huishoudens in Berlijn, Hamburg en de Oost-Duitse deelstaten is de stijging wel nauwelijks merkbaar.
Lees het persbericht
 
 
CRM veiling op schema
Alle kandidaten voor de CRM-vergoeding hebben eind september hun dossier ingediend. Het capaciteitsrenumeratie mechanisme moet ervoor zorgen dat er voldoende capaciteit beschikbaar is om de kernuitstap op te vangen. De dossiers worden nu in detail bekeken en daarna doorgestuurd naar de CREG voor validatie. Eind 31 oktober worden de resultaten van de veiling gepubliceerd op onze website. 
CRM
 
 
Versterking hoogspanningslijn met helikopter
Een helikopter heeft nylon kabels geplaatst boven de Noord-Zuidverbinding tussen Hechtel-Eksel en Peer. Dat is nodig om daarna nieuwe elektriciteitslijnen te kunnen hangen. Elia versterkt in de regio de hoogspanningslijn Massenhoven-Van Eyck. Zo kan er meer elektriciteit getransporteerd worden. Het Belgische elektriciteitsnet wordt zo robuuster en blijft even betrouwbaar ondanks de grote veranderingen van de energietransitie.
 
 
Ruien Chièvres
Project Ruien-Chièvres
Elia heeft de stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor het project Ruien-Chièvres. De 150 kV-verbinding tussen Ruien en Chièvres is einde levensduur en wordt vervangen door een ondergrondse kabel die 7 gemeenten doorkruist over een afstand van 35 km. Naast een infovergadering heeft Elia drie meldpunten opgezet om burgers beter te informeren.

Meer info: Ruien-Chièvres (elia.be)
 
Avelgem
Project Avelgem-Avelin
In het project Avelgem-Avelin zijn de teams begonnen met het vervangen van de elektrische geleiders. Het werk aan de masten en funderingen is afgerond. De 380 kV-luchtverbinding Avelgem-Avelin maakt deel uit van de ruggengraat van het 380 kV-net. Ze is onder andere belangrijk voor de uitwisseling van stroom tussen België en Frankrijk. Het einde van de werken is voorzien in 2022.
 
Municipalia
Elia aanwezig op de Municipalia beurs
Elia was voor de derde keer aanwezig op Municipalia. Dat is een Waalse beurs voor ambtenaren en lokale en regionale besturen. Het is een interessante gelegenheid om onze vele stakeholders te ontmoeten. Op de Elia-stand kwam men meer te weten over de innovatieve virtual reality-projecten, ons duurzaamheidsprogramma ACT NOW en het consumentgericht marktmodel.
 
 
 
Elia maakt luchtlijn zichtbaar voor vogels
Vlakbij Lac de l’Eau d’Heure in Wallonië zijn vogelkrullen geplaatst op de luchtlijn. Vogelkrullen maken luchtlijnen beter zichtbaar voor vogels en zorgen ervoor dat die er minder vaak tegenaan vliegen. Elia plaatst deze bebakening op basis van een studie die de lijnen in België identificeerde met een verhoogd risico voor vogels. België telt in totaal meer dan 5.600 kilometer bovengrondse elektriciteitslijnen, 6% daarvan vormt een verhoogd risico voor vogels. 
Lees het persbericht
vogelkrullen
 
 
GRID DATA
 
Interconnections
Interconnecties
System services
Systeemdienst
Consumption & generation
Verbruik en productie
MNA data
Gegevens MNA
Total solar forecast
Total solar forecast
Total wind forecast
Total wind forecast
 
 
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt om u de nieuwsbrieven en communicaties van Elia te sturen. U kunt op elk moment gebruik maken van de afmeldlink onderaan de nieuwsbrief en in onze communicaties. Meer informatie over de verwerking van uw persoonlijke gegevens is beschikbaar in ons privacybeleid.