Elia News
Webversion
elia group
 
Elia BEL20
 
Elia Group opnieuw in BEL 20-index
 
Sinds maandag 22 maart 2021 maakt Elia Group opnieuw deel uit van de BEL 20. Deze terugkeer bewijst dat de markt vertrouwen heeft in onze groei en strategie. Elia Group is sinds 2005 genoteerd op Euronext Brussel en was tussen maart 2012 en maart 2017 al eens opgenomen in de BEL 20. Ons Europese groeiverhaal dat sterke wortels heeft in België krijgt met een terugkeer naar de BEL 20 een nog grotere visibiliteit. Voor een onderneming die in het belang van de samenleving werkt, is dat belangrijk.
 
Lees het persbericht
 
 
Elia Group Capital Markets Day
Capital Markets Day op 27 April
Op dinsdag 27 april organiseert Elia Group een eerste Capital Markets Day. Het wordt een virtueel event dat focust op de groei- en duurzaamheidsstrategie van de groep. Chris Peeters (CEO Elia Group) en Stefan Kapferer (CEO 50Hertz) geven toelichting bij de offshore ambities. Catherine Vandenborre (CFO Elia Group) en Olivier Feix (Head of Group Strategy) presenteren het duurzaamheidsprogramma ‘Act Now’. Aan het eind worden de financiële vooruitzichten toegelicht. 
Deelenemen aan het event
 
 
Windrecords in België en Duitsland door stormweer
Europa kende een winderige maand maart en dat was te merken in de elektriciteitsmix. Storm "Luis" zorgde op 13 maart voor een nieuw windrecord bij 50Hertz. 16,5 GW werd er veilig in het systeem geïntegreerd. Ook in België waaide het hard, met een piek op 10 maart. Om 23u15 werd 4 GW aan windenergie genoteerd. Het vorige record dateerde van 19 januari (3,88 GW).
Call to action
Wind records Elia and 50Hertz
Elia Group Open Innovation Challenge

78 kandidaten voor de Open Innovation Challenge

​​​​​​​De oproep voor onze Open Innovation Challenge is met 78 kandidaten uit 32 landen een groot succes. De 5de editie focust op innovatieve toepassingen voor offshore wind. Elia Group zal nu 15 bedrijven selecteren voor de volgende ronde. Ze krijgen begeleiding en training om hun project te verfijnen. Na vijf weken kiest een jury de vijf finalisten. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de finale in Berlijn op 21 juni en krijgt naast 20.000 euro ook de kans om het project binnen Elia Group te ontwikkelen.
 
Meer info
 
 
PST
Indienstname PST in Monceau-Sur-Sambre
In de hoogspanningspost van Monceau-sur-Sambre is met succes een dwarsregeltransformator (PST) in dienst genomen. Deze is belangrijk voor de interconnectie met Frankrijk. Het is de laatste mijlpaal van een groot investeringsproject in de provincie Henegouwen dat 5 onderstations en 60 km kabels versterkt. Dit zorgt voor een betere stroombevoorrading in de regio.
 
inside information platform
Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform

Elia Group heeft een verbeterd Inside Information Platform (IIP) gelanceerd. Dat bevat datavisualisatie over de onbeschikbaarheid van elektriciteitsvoorzieningen in het hoogspanningsnet van Elia (BE) en 50Hertz (GE). Belgische marktdeelnemers kunnen het platform gratis gebruiken om de correcte openbaarheid van hun voorkennis te garanderen. Zo versterkt Elia Group haar engagement voor digitalisering, consumentgerichtheid en transparantie in het belang van de samenleving.
​​​​​​​
Lees het persbericht
 
 
50Hertz richt wetenschappelijk adviesorgaan op
Wetenschappelijke ondersteuning is onontbeerlijk om de energietransitie mogelijk te maken. Daarom richt 50Hertz een nieuw adviesorgaan op. De Scientific Advisory & Project Board (SAPB) is samengesteld uit 21 gerenommeerde wetenschappers uit verschillende vakgebieden. Het gaat o.a. om prof. Dr. Veronika Grimm, lid van de Duitse raad van economische deskundigen en prof. Dr. Andreas Löschel, voorzitter van de experten commissie voor het monitoringrapport “Energie der Zukunft”.
Lees het persbericht
Eerste installatie zonder SF6-gas in gebruik
​​​​​​​
In het onderstation van Charlottenburg bij Berlijn heeft 50Hertz een belangrijke stap gezet in de verdere verduurzaming van onze posten. Voor het eerst is een gasgeïsoleerde schakelinstallatie in gebruik genomen die geen SF6-gas bevat maar het alternatieve gas g³. Bij eventuele gaslekken is g³ minder schadelijk voor het milieu. Het nieuwe isolatiegas wordt nu uitgebreid getest en geëvalueerd.

​​​​​​​
Meer info
 
 
Inspectie van masten met drones en artificiële intelligentie
Elia Group zal dit jaar 400 hoogspanningsmasten inspecteren met drones. Het project past in onze constante zoektocht naar efficiëntiewinst via integratie van nieuwe technologieën. Dit zowel op vlak van systeembeheer en netontwikkeling, als op vlak van infrastructuur en onderhoud. De beelden die de drones nemen van de hoogspanningsmasten worden via artificiële intelligentie verwerkt tot een ‘gezondheidsrapport’ dat herstellingspunten in de mast aanduidt. Inspecties verlopen zo veiliger en efficiënter: de lijn blijft in dienst en niemand moet in de masten klimmen.
Lees het persbericht
Drones
 
 
bird markers
bird markers
Elia maakt luchtlijn in Gentse Kanaalzone zichtbaar voor vogels
Door het aanbrengen van vogelkrullen zal de hoogspanningslijn aan de R4 in Evergem beter zichtbaar zijn voor vogels. Elia plaatst deze bebakening in samenwerking met Natuurpunt dat in een studie de meest risicovolle lijnen voor vogels in kaart heeft gebracht. België heeft meer dan 5.600 kilometer aan bovengrondse elektriciteitslijnen waarvan 325 kilometer een verhoogd risico vormt voor vogels. Elia bebakende in totaal al 50 kilometer. Uit een eerste monitoring van Natuurpunt blijkt dat het aantal vogelslachtoffers daarmee drastisch daalt.
Lees het persbericht
 
 
GRID DATA
 
Interconnections
Interconnecties
System services
Systeem services
Consumption & generation
Verbruik & productie
 
MNA data
MNA data
Total solar forecast
Total solar forecast
Total wind forecast
Total wind forecast
 
 
 
Your e-mail address is only used to send you Elia newsletters and communications. You can use the unsubscribe link found in our newsletters and communications at any time. All information regarding the processing of your personal data can be found in our Privacy Policy.