Elia News
Deze mail in uw browser zien
elia group
 
Elia CRM
 
Opening van het prekwalificatieplatform (CRM)
 
De invoering van een mechanisme voor capaciteitsvergoeding is een van de maatregelen die de Belgische federale overheid heeft genomen om de bevoorradingszekerheid van het land te verzekeren. Het ministerieel besluit van 30 april 2021 gaf Elia de opdracht om een ​​capaciteitsveiling te organiseren. Deelnemers hebben tot 15 juni 2021 de tijd om hun prekwalificatiedossier in te dienen. In afwachting van de goedkeuring van de werkingsregels, zal het prekwalificatie-platform al beschikbaar zijn op vrijdag 7 mei, vanaf 17u.
 
Meer informatie
 
 
Elia Group Capital Markets Day
Eerste Capital Markets Day voor Elia Group
Op 27 april organiseerde Elia Group voor het eerst een Capital Markets Day voor investeerders en bankiers. Tijdens een virtueel evenement kregen ze uitgebreide toelichting bij de groei- en duurzaamheidsstrategie van de groep. Ook de offshore ambities, het duurzaamheidsprogramma ‘Act Now’ en de financiële vooruitzichten kwamen aan bod.
Herbeleef het event
 
 
Ons jaarrapport staat online
2020 was een jaar van ongekende uitdagingen. Dat blijkt uit het jaarverslag van Elia Group ‘Accelerating to a net-zero society’. Tijdens de coronapandemie stond Elia Group voor de moeilijke taak om de medewerkers te beschermen en tegelijkertijd de bedrijfscontinuïteit te verzekeren. Als deel van een essentiële sector zorgde Elia Group voor de energievoorziening van ongeveer 30 miljoen eindgebruikers. De mijlpalen, de duurzaamheidsprestaties en de financiële cijfers kan je bekijken in het driedelige jaarrapport.
Lees het jaarrapport
Elia Group Annual Report 2020
 
 
Elia Londerzeel Mechelen
Afbraak hoogspanningslijn tussen Londerzeel en Mechelen

Op maandag 12 april 2021 begon Elia met de afbraak van een hoogspanningslijn tussen Londerzeel en Mechelen. De hoogspanningslijn (70kV) is aan het einde van haar levensduur. De geleiders worden dit jaar over een afstand van 10 kilometer verwijderd. In de loop van 2022 breekt Elia ook de hoogspannings-masten af. Onlangs zijn er nieuwe ondergrondse elektriciteitskabels (150kV) aangelegd om de bevoorrading van elektriciteit in de regio te handhaven.
Meer informatie
Elia Bird protection
Elia maakt luchtlijn in Gentse Kanaalzone zichtbaar voor vogels

Door het aanbrengen van vogelkrullen zal de hoogspanningslijn aan de R4 in Evergem beter zichtbaar zijn voor vogels. Elia plaatst deze bebakening na een studie van Natuurpunt die de lijn als risicovol aanduidde. Ook op andere plaatsen bebakent Elia luchtlijnen nabij vogeltrekroutes. In dit filmpje zie je hoe dat in zijn werk gaat.


​​​​​​​
Bekijk de video
 
 
Succesvolle Bond van 500 miljoen euro voor Eurogrid

​​​​​​​Eurogrid heeft een obligatielening uitgegeven. Er is 500 miljoen euro opgehaald.  Hiermee kan 50Hertz, de Duitse dochter binnen Elia Group voortbouwen aan de energietransitie. In de komende vijf jaar investeert 50Hertz 4,7 miljard euro in het Duitse elektriciteitsnet, zowel on- als offshore. De bedrijfsobligatie heeft een rentepercentage van 0,741% voor een periode van twaalf jaar en wordt uitgegeven op de beurs van Luxemburg. Investeerders uit meer dan 15 landen stapten in.

Lees het persbericht
 
 
Europese TSOs werken aan gestandaardiseerd offshore net
Zeven Europese TSOs, waaronder 50Hertz, gaan samenwerken om offshore windplatforms met elkaar te verbinden. Ze ondertekenden een MoU voor de lancering van Eurobar. Het doel is om offshore windenergie efficiënt en veilig te integreren in het Europese elektriciteitsnet. Ze gaan hierbij uit van de bestaande regelgeving en projecten, maar kijken ook naar nieuwe evoluties om offshore netwerken uit te bouwen. Internationale standaardisatie van interfaces en technologie staan daarbij centraal.
Lees het persbericht
 
 
Chargeup Europe Elia
Elia lid van ChargeUp
ChargeUp is een federatie die de uitrol van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen wil versnellen en een naadloze laadervaring voor bestuurders over de hele wereld vooropstelt. Met de komst van Elia telt het samenwerkings-verband nu 14 leden uit verschillende sectoren, twee kennispartners en twee ecosysteempartners. Elia is ervan overtuigd dat sectorintegratie en de snelle uitrol van elektrische wagens de energietransitie kan versnellen. Dat bleek onlangs uit een studie van de groep over elektrische mobiliteit.
Meer informatie
 
 
Reddingshelikopter 50Hertz redt twee vissers op zee
50Hertz heeft samen met de beheerders van de windparken in de Baltische Zee een gemeenschappelijke reddings-helikopter op het eiland Rügen. De helikopter met twee piloten, een arts en een paramedicus is beschikbaar voor alle noodgevallen in de Oostzee. Op 9 maart zijn twee vissers in nood gered. De mannen waren in het water gevallen en zwaar onderkoeld. De helikopter-bemanning kon hen de eerste zorgen toedienen en naar het ziekenhuis overbrengen
 
 
50Hertz boormachine
Gigantische boormachine voor ondergrondse kabel in Berlijn

De boormachine die de tunnel moet graven voor een nieuwe ondergrondse elektriciteitslijn in Berlijn is technisch gekeurd. De machine is maar liefst 160 meter lang en zal 20 tot 30 meter onder de grond een tunnel van zeven kilometer graven. De nieuwe elektriciteitslijn wordt beschouwd als de slagader van de stroomvoorziening van de Duitse hoofdstad. De boormachine wordt nu ontmanteld voor het transport naar Berlijn. Dat verloopt deels via de weg en het water.
 
 
Lancering proefproject voor solitaire bijen
Elia werkt samen met BeeOdiversity aan een hotel voor solitaire bijen op de Monnoyer site in Schaarbeek. Het hotel moet een veilige plek bieden aan de bijen om hun eieren te leggen en zich voort te planten. Solitaire bijen leven alleen en produceren geen honing. Een klassieke bijenkast is voor hen dus geen geschikte plaats. Ze zijn echter wel belangrijk voor de biodiversiteit. Het proefproject is in april gestart en krijgt in oktober een evaluatie.
Meer informatie
Elia Monnoyer
 
 
GRID DATA
 
Interconnections
Interconnecties
System services
Systeemdienst
Consumption & generation
Verbruik en productie
 
MNA data
Gegevens MNA
Total solar forecast
Total solar forecast
Total wind forecast
Total wind forecast
 
 
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt om u de nieuwsbrieven en communicaties van Elia te sturen. U kunt op elk moment gebruik maken van de afmeldlink onderaan de nieuwsbrief en in onze communicaties. Meer informatie over de verwerking van uw persoonlijke gegevens is beschikbaar in ons privacybeleid.