Elia News
Deze mail in uw browser zien 
Elia Group
 
realto
 
Elia Groep lanceert re.alto, de eerste Europese marktplaats voor energiedata
 
Elia Groep heeft de officiële start van een eigen startup aangekondigd: re.alto. Deze digitale marktplaats brengt data van leveranciers en verbruikers samen en wisselt die uit via gestandaardiseerde energie-API’s. Energiegegevens worden hierdoor toegankelijk en sneller integreerbaar. Zo kan de energie-industrie een enorme digitale stap zetten naar klantgerichte bedrijfsmodellen die energiediensten aanbieden. Dit is een onmisbare schakel in de transitie naar een duurzaam energiesysteem.   
 
Lees het persbericht
 
 
 
IO.Energy
IO.Energy krijgt vervolg 
Het Internet of Energy project (IO.Energy) van de Belgische netbeheerders wordt begin 2021 voortgezet. De Belgische netbeheerders hebben dit aangekondigd op een evaluatie-event dat de eerste testfase afsloot. Het IO.Energy ecosysteem telt meer dan 60 Belgische bedrijven die gezamenlijk projecten opzetten om de consument rechtstreeks te laat deelnemen aan de energiemarkt. In een eerste fase zijn 8 testen uitgewerkt. De resultaten kan je bekijken op de website van IO.Energy.
Bekijk de videos
 
 
 
ALEGrO interconnector bijna klaar
De Waalse ministers Philippe Henry (Energie) en Willy Borsus (Ruimtelijke Ordening) hebben het conversiestation van ALEGrO in Lixhe (provincie Luik) bezocht. Aanleiding was de realisatie van het laatste verbindingsstuk van de ondergrondse kabel. ALEGrO wordt de eerste elektrische interconnectie tussen België en Duitsland en heeft een maximale uitwisselingscapaciteit van 1.000 MW. De interconnector vergroot de bevoorradingszekerheid van de twee landen en zorgt voor een betere integratie van hernieuwbare energie. De commerciële exploitatie van het project is gepland voor midden november.
Lees het persbericht
Alegro
 
 
 
Boucle du Hainaut
Voorstellingsvideo over het project ‘Boucle du Hainaut’

Elia heeft een lange reeks infosessies afgerond voor het ‘Boucle du Hainaut’ project in de provincie Henegouwen. Met een lengte van ongeveer 84 kilometer wordt het een van de grootste infrastructuurprojecten van Elia in België. De geplande 380 kV-lijn tussen Avelgem en Courcelles is een missing link in het Belgische hoogspanningsnet. Waarom is het project nodig? Hoe werd de voorgestelde corridor bepaald? Wat waren de alternatieven en waarom zijn sommige niet weerhouden? Elia heeft de meest gestelde vragen verwerkt in een educatieve video.  
Bekijk de video
BraboIII
Brabo III-project voorgesteld via digitale kaartapplicatie

Bij de voorstelling van het Brabo III-project aan de buurtbewoners heeft Elia een nieuwe digitale kaartapplicatie gebruikt. In de zogenaamde Project Atlas krijg je via panoramabeelden een impressie van de huidige en toekomstige situatie. Brabo III is het laatste deel van het grootschalige Brabo-project dat het elektriciteitsnet in en rond de haven van Antwerpen versterkt. Het project zorgt ook voor een betere verbinding met Nederland en is tegen eind 2024 volledig klaar. U kunt het Project Atlas Brabo III raadplegen.
Raadpleeg project
 
 
 
Orange is the new green
Orange is the New Green  
Tijdens de Week van de Mobiliteit heeft Elia haar nieuw mobiliteitsbeleid gelanceerd. Met Orange is the New Green, streven we naar een betere en duurzame mobiliteit voor onze medewerkers. Hoe we dat precies doen, vertelt onze reporter Aurélie in deze vlog. 
Bekijk de video
 
 
 
Eerste kredietlijn met duurzaamheidsdoelstellingen
Elia heeft een akkoord met een consortium van zeven banken voor een heropneembare kredietlijn van 650 miljoen euro ondertekend. Het prijsmechanisme van de kredietlijn is gekoppeld aan de resultaten die Elia haalt op vlak van duurzaamheid. Deze aanpak toont Elia’s engagement voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en is een eerste stap naar een duurzame financieringsstrategie.
Lees het persbericht
Elia eerste kredietlijn mdt duurzammheidsdoelstellingen
 
 
Eurogrid opgenomen in NASDAQ Sustainability Bond Netwerk
Eurogrid, het moederbedrijf van 50Hertz, maakt sinds kort deel uit van het Sustainability Bond Network van de Amerikaanse technologiebeurs NASDAQ. Dit platform biedt gedetailleerde informatie over investeringsmogelijkheden in milieu- en klimaatgerelateerde projecten. De bedrijven in het NASDAQ-netwerk dragen bij aan de energietransitie, de klimaatuitdagingen en doen inspanningen voor een duurzaam milieu.
Eurogrid opgenomen in NASDAQ Sustainability Bond Netwerk
 
 
 
BACA
Elia sluit zich aan bij Belgian Alliance for Climate Action
Elia sluit zich aan bij een nieuwe Belgische klimaatalliantie (BACA) die sterker willen inzetten op decarbonisering. Tegen 2030 willen we op groepsniveau onze uitstoot van broeikasgassen met meer dan 40% verminderen. Door in te stappen in de alliantie toont Elia haar engagement om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen en wil het andere bedrijven inspireren om hetzelfde te doen. BACA is een coalitie van 51 Belgische organisaties opgericht door The Shift en WWF.
Meer informatie
 
 
 
Weerstation MOG hersteld via augmented reality
Het offshore team van Elia heeft met succes het Remote Assist-programma Hololens 2 getest. Deze nieuwe generatie augmented reality-headsets bieden technische ondersteuning van op afstand. Dankzij de headsets kijken experts op kantoor door de ogen van de technici op het terrein. Via de headset tonen ze in augmented reality handleidingen, technische tekeningen en navigatiepijlen. Deze nieuwe methode is onlangs uitgetest toen de Noorse leverancier van het Modular Offshore Grid-weersysteem geplande reparaties moest annuleren door Covid restricties. Het Elia team kon het onderhoud zelf uitvoeren met hulp van de leverancier op afstand.
Hololens
 
 
 
VisionZERO
Vision Zero voor safety leadership en zero accidents 
Veiligheid is een topprioriteit voor Elia Groep. Dat blijkt uit eigen initiatieven zoals “Go for Zero” en “Gib8” en het behalen van het ISO 45001 certificaat. Maar Elia Groep wil verder gaan en veiligheid nog sterker verankeren in de bedrijfscultuur. Daarom gaat ze in zee met Vision Zero. De Safety Leadership Cultuur van Elia Groep wordt verder geoptimaliseerd. Iedereen wordt een veiligheidsambassadeur die anderen inspireert.
 
 
 
Elia Groep ontwikkelt Inside Information Platform (IIP)

Elia Groep staat nu vermeld als Inside Information Platform (IIP) op het REMIT-platform van ACER. De ambitie is om continuïteit te waarborgen in de transparantiediensten die Elia aan marktpartijen aanbiedt. Vanaf 1 januari 2021 moet elke marktpartij die onder de REMIT-regel-geving valt, zijn inside information (voorwetenschap) publiceren op een speciaal platform (IIP). In België zal het IIP van Elia openstaan voor marktpartijen die storingen en andere marktinformatie publiceren. Interesse om lid te worden? Stuur dan een e-mail naar transparency@elia.be.

Meer informatie
 
 
 
GRID DATA  
 
interconnections system services consumption and generation
 
Interconnecties
Systeemdienst
Verbruik en productie
 
 
MNA data total solar forecast total wind forecast
 
Gegevens MNA
Total solar forecast
Total wind forecast