Elia News
Deze mail in uw browser zien 
Elia Group
 
ALEGRO
 
ALEGrO, de eerste interconnector tussen België en Duitsland in gebruik genomen
 
Op maandag 9 november huldigden transmissienetbeheerders Elia en Amprion de eerste elektrische interconnector in tussen België en Duitsland. Het evenement vond plaats in het stadhuis van Aken en kon via livestream gevolgd worden. Zowel de Belgische minister van Energie Tinne Van der Straeten als de minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet waren aanwezig. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Belgische eerste minister Alexander De Croo spraken hun waardering voor het project uit in een videoboodschap. De ALEGrO-interconnector maakt het voor beide landen mogelijk om 1000 MW (1 GW) extra elektriciteit uit te wisselen. De commerciële start is gepland voor 18 november 2020 (day-ahead markt) en 8 december (intraday markt).
 
Lees het persbericht
 
 
video message Merkel
Bekijk de videoboodschap van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ter ere van de inauguratie van ALEGrO. 
video message De Croo
Bekijk de videoboodschap van de Belgische eerste minister Alexander De Croo ter ere van de inauguratie van ALEGrO. 
 
 
Testimonial ALEGrO Team


Ondanks de huidige COVID-19-pandemie werd de oorspronkelijke planning aangehouden. De projectteams van Elia en Amprion blikken in deze video tevreden terug op de succesvolle 10-jarige samenwerking.
 
 
 
CombinedGridSolution
 
Eerste hybride interconnector ter wereld ingehuldigd  
 
Op 20 oktober 2020 heeft de Duitse transmissienetbeheerder 50Hertz (Elia groep) samen met de Deense netbeheerder Energinet ‘s werelds eerste offshore hybride interconnector ‘Combined Grid Solution’ ingehuldigd. Dat gebeurde in Berlijn in aanwezigheid van de Duitse bondsminister van Economie en Energie Peter Altmaier. Er waren ook videoboodschappen van de Deense minister van Klimaat en Energie Dan Jørgensen en de EU-commissaris voor Energie Kadri Simson. Dankzij dit project kan windenergie van Duitse en Deense windparken in de Baltische Zee naar de elektriciteitsnetten op het vasteland worden getransporteerd. ‘Combined Grid Solution’ kan bovendien ook worden ingezet als interconnector tussen het Duitse en Deense elektriciteitsnet.
 
Lees het persbericht
 
Combined Grid Solution project video
Bekijk de projectvideo van de eerste hybride interconnector ter wereld. 
Combined Grid Solution aftermovie
Bekijk de aftermovie van de inhuldiging van Combined Grid Solution. 
 
 
 
Coalition offshore energy
Coalitie voor duurzame ontwikkeling van offshore energie
Een coalitie van ngo's, de windindustrie en TSOs heeft vandaag aangekondigd om samen te werken aan de duurzame ontplooiing van offshore windenergie en af te stemmen over natuurbescherming en gezonde mariene ecosystemen. 18 organisaties uit heel Europa, waaronder Elia en 50Hertz, hebben een Memorandum of Understanding ondertekend.
Lees het persbericht
 
 
 
 
Elia experiments with robots
Elia experiments with robots
Elia experimenteert met robots voor inspectie- en onderhoudsactiviteiten
Elia test momenteel diverse type robots die ingezet kunnen worden tijdens inspectie- en onderhoudsactiviteiten op sites die moeilijk toegankelijk zijn. Zo is een test gebeurd in het convertiestation van de ALEGrO-interconnector in Lixhe. Met de tests onderzoekt Elia de technische haalbaarheid en toegevoegde waarde van robottechnologie.  
Bekijk de video
 
 
 
Nieuwe cross border intraday producten 
 
Op donderdag 10 december zullen nieuwe 15- en 30- minuten cross-border intraday-producten gelanceerd worden op de grenzen tussen de biedzones van België, Duitsland, Frankrijk en Nederland. Deze nieuwe marktproductie komen er dankzij een samenwerking tussen de transmissienetbeheerders Amprion (GE), Elia (BE), RTE (FR) en TenneT (NDL). De nieuwe cross-border intraday-producten liggen dicht bij de real-time situatie van het elektriciteitsnet en helpen marktpartijen om hun evenwichtsverantwoordelijkheid te optimaliseren. 

Lees het persbericht
 
 
 
GRID DATA  
 
interconnections system services consumption and generation
 
Interconnecties
Systeemdienst
Verbruik en productie
 
 
MNA data total solar forecast total wind forecast
 
Gegevens MNA
Total solar forecast
Total wind forecast