Elia News
Deze mail in uw browser zien
elia group
 
OIC2021
 
Open Innovation Challenge 2021 focust op offshore wind

Elia Group lanceert haar vijfde Open Innovation Challenge. Met de innovatiewedstrijd wil Elia Group toegang krijgen tot interessante ideeën en concepten van buiten de onderneming. De samenwerking met start-ups van over heel de wereld is deel van een ambitieus programma om innovatie binnen Elia Group te versnellen. Het thema van de wedstrijd dit jaar is het ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor het offshore gebeuren. Op 17 juni 2021 zullen vijf finalisten hun voorstel presenteren tijdens de grote finale in Berlijn.

OIC2021

Wat kunnen start-ups verwachten als ze zich aanmelden voor de Elia Group Open Innovation Challenge? Deze video geeft alvast een voorproefje!
Lees het persbericht
 
 
Elektriciteitsmix 2020: hernieuwbare energie stijgt met 30%
 
Uit voorlopige cijfers van Elia blijkt dat hernieuwbare stroomproductie heel wat records brak in 2020. Bijna één vijfde (18%) van het Belgische elektriciteitsverbruik komt van  hernieuwbare energie. Dat is vooral dankzij de verdere ontwikkeling van offshore windproductie en de gunstige weersomstandigheden. We zagen ook een lagere nucleaire productie, een stabiele productie uit gas en een evenwicht tussen de import en export van elektriciteit. Onder ander door de COVID-19 maatregelen lag het elektriciteitsverbruik 7% lager dan de voorbije vijf jaar en ook de gemiddelde maandprijs per MWh op de kortetermijnmarkt was historisch laag.
 
Lees het persbericht
 
 
 
Project Horta-Avelgem afgerond 
De hoogspanningslijn tussen Zomergem en Avelgem is opnieuw volledig in dienst. De voorbije twee jaar werden de geleiders vervangen door een nieuw type dat meer stroom kan transporten. De transportcapaciteit is zo verdubbeld tot 6 gigawatt. Hierdoor kan Elia in de toekomst meer elektriciteit uitwisselen met Frankrijk én de energie van de windparken op zee verder landinwaarts verdelen. Op de lijn zijn 97 masten en funderingen versterkt om de nieuwe elektriciteitsgeleiders te kunnen dragen.
Meer informatie
horta avelgem
 
 
CGS
Combined Grid Solution volledig operationeel

Sinds 15 december is de hybride interconnector Combined Grid Solution (CGS) in de Oostzee volledig in dienst. Dit betekent dat er nu 400 MW extra capaciteit beschikbaar is voor de uitwisseling van elektriciteit tussen Denemarken en Duitsland. De interconnector brengt ook stroom van de windparken op zee aan land. Het hybride systeem laat toe om steeds de goedkoopste elektriciteit te kiezen (offshore wind of import). De twee Duitse windparken Baltic 1 en Baltic 2 zijn al aangesloten op CGS. De ingebruikname van het Deense windpark Kriegers Flak staat dit jaar op de planning.
Lees het persbericht
blackstart
Succesvolle black start oefening met windenergie 

De Duitse en Deense netbeheerders 50Hertz en Energinet hebben samen met een kolencentrale in Rostock een zogenaamde black start uitgevoerd. Voor het eerst werd een land- en zeekabelverbinding tussen twee landen en offshore windenergie in reële omstandigheden gebruikt om een ​​energiecentrale opnieuw op te starten. Het Combined Grid Solution project (CGS), de nieuwe hybride interconnector tussen Duitsland en Denemarken, werd gebruikt als ‘starthulp’ om de turbines van de elektriciteitscentrales op te starten.

Lees het persbericht
 
 
coalition TSOs
Europese netbeheerders lanceren initiatief om CO2-uitstoot te verminderen
Transmissienetbeheerders (TSO's) kunnen een enorme bijdrage leveren aan de verminderde uitstoot van broeikasgassen. Dit door hun eigen koofstofvoetafdruk te verminderen maar vooral door zoveel mogelijk hernieuwbare energie in het systeem te integreren. Die sleutelrol van TSO’s is op dit moment onvoldoende gekend. Tien Europese TSO’s gaan daarom een paper uitwerken. Het gezamenlijke initiatief wordt ondersteund door Amprion (Duitsland), APG (Oostenrijk), Elia Group (België en Duitsland), Red Eléctrica (Spanje), RTE (Frankrijk), Swissgrid (Zwitsterland), Tennet (Nederland  en Duitsland) en Terna (Italië).
Lees het persbericht
 
 
Eurogrid behoudt uitstekende rating 
 
Eurogrid, het moederbedrijf van Elia’s Duitse afdeling 50Hertz krijgt opnieuw een goede financiële rating van Standard & Poors. Ook de duurzaamheidsbeoordeling van Vigeo Eiris is uitstekend. Eurogrid GmbH krijgt daardoor een goede positie op het gebied van kredietwaardigheid en duurzaamheid. Deze ratings bevestigen de verwachting dat de geplande investeringen, zowel offshore als onshore, zullen doorgaan. Dit ondanks een moeilijke marktomgeving als gevolg van de coronapandemie.
 
Lees het persbericht
 
SCL3
Elia haalt goede veiligheidsresultaten   
Ondanks de moeilijke werkomstandigheden in deze coronatijden zijn de jaarcijfers op vlak van veiligheid uitstekend. Als kers op de taart haalde Elia niveau 3 in de Safety Culture Ladder (SCL) audit. Deze certificering geeft een indicatie van de veiligheidscultuur binnen een bedrijf. De audit focust zich op gedrag en houding op vlak van veiligheid, eerder dan op processen en procedures op papier. Elia mikt finaal op niveau vier. 
Bekijk de video
SCL3
 
 
 
GRID DATA
 
Interconnections
Interconnecties
System services
Systeemdienst
Consumption & generation
Verbruik en productie
 
MNA data
Gegevens MNA
Total solar forecast
Total solar forecast
Total wind forecast
Total wind forecast