Elia News
Deze mail in uw browser zien
elia group
 
Interconnector Denmark - Belgium
 
Hybride interconnector met Denemarken is belangrijke volgende stap in verduurzamen Belgisch elektriciteitssysteem
 
De Belgische en Deense ministers van Energie, Tinne Van der Straeten en Dan Jørgensen, hebben een memorandum van overeenstemming (MOU) getekend voor de ontwikkeling van een elektrische interconnector. Het is nu aan de netbeheerders van beide landen om een haalbaarheidsonderzoek op te starten. Elia (BE) en Energinet (DK) werken hiervoor aan een intentieverklaring (Letter of Intent) die over enkele weken formeel wordt. De interconnector tussen België en Denemarken zou een hybride interconnector worden die ook verbonden is met grootschalige windparken (10 GW) op 90 km buiten de Deense kust. Naast aansluiting op een nieuwe elektriciteitsmarkt, krijgt ons land zo ook toegang tot massaproductie aan hernieuwbare energie.
 
 
Borgholm island
50Hertz werkt eveneens aan interconnector met Denemarken
Ook de Duitse dochter van Elia Group, 50Hertz, is een samenwerking gestart met de Deense netbeheerder Energinet. Ze zetten samen hun schouders onder het "Bornholm Energy Island" –project. Het eiland in de Baltische Zee moet Duitsland en Denemarken verbinden via een offshore-hub. Er is ongeveer 2.000 MW aan windcapaciteit gepland op Bornholm. In de toekomst zullen andere landen uit het Baltische zeegebied zich kunnen aansluiten bij de bilaterale samenwerking.
Lees het persbericht
 
Uitstekende operationele resultaten voor Nemo Link
Nemo Link, de eerste onderzeese elektrische verbinding tussen Engeland en België kan na twee jaar terugblikken op uitstekende operationele prestaties. De onderzeese kabel was meer dan 97,5% van de tijd beschikbaar, waardoor het een van de meest efficiënte installaties in zijn soort ter wereld is. Tussen de twee landen werd ongeveer 12 TWh elektriciteit uitgewisseld, voornamelijk van België naar het VK. Nemo Link speelt ook een rol bij het in balans houden van het net.
Lees het persbericht
Nemo Link
 
 
BelMid award
Elia Group uitgeroepen tot BelMid Company of the Year op Euronext Brussel

Elia Group heeft de ‘BelMid Company of the Year 2020’ award ontvangen tijdens het nieuwjaarsevent van Euronext. Het bedrijf krijgt de award omdat het de grootste relatieve groei op het gebied van marktkapitalisatie kon voorleggen.  Elia Group is sinds 2005 genoteerd op Euronext Brussels.

​​​​​​​
Lees het persbericht
Belegger on tour
Chris Peeters gastspreker op de Belegger on Tour


Volgende week maandag zal Elia Group CEO Chris Peeters spreken op een event voor Belgische beleggers. Ook drie andere CEO’s van Belgische beursgenoteerde bedrijven nemen deel. Bedoeling is om tijdens een pitch van acht minuten investeerders te overtuigen van de waarde van het bedrijf. De Belegger on Tour gaat volledig digitaal. Wie vooraf inschrijft, kan het event gratis volgen.
Meer info
 
 
Top Employer 2021
Voor het vierde jaar op rij behoort Elia tot de beste werkgevers van België
Het label ‘Top Employer’ onderscheidt bedrijven die hun medewerkers een uitstekende werkomgeving bieden. Dit jaar ontvingen 73 Belgische bedrijven deze onderscheiding. Elia blinkt vooral uit in het aanwerven van talent en ook in het werk rond de bedrijfswaarden. Deze erkenning is een mooie beloning voor alle inspanningen van het voorbije jaar dat werd getekend door COVID-19.
Lees het persbericht
 
 
opleiding speedpedelec
Medewerkers kunnen cursus speed pedelec volgen

Elia medewerkers kunnen binnenkort een individuele opleiding volgen om veiliger met een speed pedelec te rijden. Dat is het resultaat van een samenwerking met VIAS, het onafhankelijk Belgische kennisinstituut dat werkt rond verkeersveiligheid. De supersnelle elektrische fiets wordt steeds populairder, maar is niet zonder gevaar. Elia wil het gebruik ervan aanmoedigen maar haar medewerkers niettemin veilig de weg op sturen. CEO Chris Peeters gaf alvast het goede voorbeeld.


Bekijk de video
Baanbrekende werkgever
Elia als baanbrekende werkgever


Elia wil dat haar medewerkers minder onderweg zijn. En als ze zich verplaatsen doen ze dat best op een milieuvriendelijke manier. Daarom nemen we deel aan het initiatief baanbrekende werkgever. Samen met 112 andere bedrijven zoeken we naar manieren om medewerkers optimaal van thuis te laten werken. De noodzakelijke verplaatsingen willen we zo slim en zo groen mogelijk aanpakken. En daarnaast is er natuurlijk ook aandacht voor het sociaal welzijn. Hybride werken vraagt een specifiek mensgericht beleid. 
Bekijk de video
 
 
Directeurswissel bij Elia
Binnen de directie van Elia Transmission Belgium worden twee functies gewisseld. Patrick De Leener die als Chief Customers, Market & System Officer verantwoordelijk is voor de klanten-, markt- en systeemwerking ruilt met zijn collega Frédéric Dunon die als Chief Assets Officer het beheer van de hoogspanningsinfrastructuur leidt. Met de positieverandering wil Elia de ervaring en de competenties van beide managers optimaal inzetten.
Lees het persbericht
Directeurswissel bij Elia
 
Elia drones
Elia Group gebruikt artificiële intelligentie voor onderhoud
Zowel 50Hertz als Elia gaan samenwerken met externe partners om via artificiële intelligentie het beeldmateriaal van drone- en helikopterinspecties te analyseren. Er wordt een algoritme ontwikkeld dat op basis van de beelden vroegtijdige onregelmatigheden kan opsporen. Op die manier kan het onderhoud van hoogspanningslijnen meer gericht en efficiënter gebeuren. In 2021 zullen in België 400 masten zo in detail bekeken worden.
Lees het persbericht
 
 
Digitaal infomoment over versterking noord-zuidas
Tussen de hoogspanningsstations ‘Mercator’ in Kruibeke en ‘Bruegel’ in Dilbeek versterkt Elia het Belgische elektriciteitsnet. De bestaande bovengrondse luchtlijn wordt voorzien van een nieuw type geleiders dat meer stroom kan transporteren. Hierdoor zal Elia de toename van elektriciteitsstromen doorheen het hele land in de toekomst beter kunnen spreiden en transporteren. Dit is nodig om de bevoorrading van elektriciteit te blijven verzekeren. Door de coronamaatregelen informeert Elia de buurtbewoners via een digitaal infomoment.
​​​​​​​
Lees het persbericht
Vergunning verleend voor  Massenhoven - Van Eyck
Ook in Limburg is Elia gestart met de versterking van de hoogspanningslijn tussen Zandhoven en Kinrooi. Deze hoogspanningslijn wordt eveneens voorzien van een nieuw type geleiders dat meer stroom kan transporteren. De lijn loopt dwars door verschillende bosrijke natuurgebieden. Als bomen te dicht bij hoogspanningslijnen komen, kan de elektriciteit overslaan en zijn er storingen. Daarom zijn kap- en snoeiwerken nodig. Na de werken wordt de natuur hersteld en versterkt. Hiervoor heeft Elia een natuurbeheerplan opgesteld. Eind 2024 zijn de werken afgerond.
Read more
 
 
Elia SDG ambassador

​​​​​​​Belgische netbeheerders voor elektriciteit en gas zijn ambassadeurs voor duurzame ontwikkeling

Elia is samen met de andere elektriciteits- en gasnetbeheerders uitgeroepen tot ‘SDG Voice 2021’. Deze titel komt toe aan bedrijven die een voorbeeldrol opnemen bij het realiseren van de duurzaamheidsdoelstellingen (Sustainable Development goals –SDG’s) van de Verenigde Naties. Federaal minister van Klimaat, Leefmilieu, Duurzame Ontwikkeling en Green Deal Zakia Khattabi maakte de nominatie bekend. Als ambassadeur voor duurzame ontwikkeling zal Elia de context van de energietransitie nog sterker in de verf zetten.

Meer info
 
 
GRID DATA
 
Interconnections
Interconnecties
System services
Systeemdienst
Consumption & generation
Verbruik en productie
 
MNA data
Gegevens MNA
Total solar forecast
Total solar forecast
Total wind forecast
Total wind forecast
 
 
 
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt om u de nieuwsbrieven en communicaties van Elia te sturen. U kunt op elk moment gebruik maken van de afmeldlink onderaan de nieuwsbrief en in onze communicaties. Meer informatie over de verwerking van uw persoonlijke gegevens is beschikbaar in ons privacybeleid.