Elia News
Deze mail in uw browser zien 
Elia Group
 
from 60 to 100 by 2032
50Hertz wil 100% hernieuwbare energie in het net tegen 2032
 
Met de slagzin "Van 60 naar 100 tegen 2032: voor een economie met perspectief" engageert 50Hertz zich om de elektriciteitsvraag in haar netgebied tegen 2032 met 100% hernieuwbare energie te dekken en deze veilig in het net te integreren. Dit is zowel een economische als een klimaatdoelstelling voor het netgebied waar 50Hertz verantwoordelijk voor is, namelijk de Oost-Duitse deelstaten en de stadstaten Berlijn en Hamburg. In 2019 bedroeg het gemiddelde aandeel hernieuwbare energie in de 50Hertz zone 60%. Hoe en waarom we dit precies gaan doen, ontdek je in deze video’s.  

Video statement Stefan Kapferer on 50Hertz' renewables strategy
Videoboodschap van Stefan Kapferer,
CEO 50Hertz
Bekijk de video
Video statement Chris Peeters on 50Hertz' renewables strateg
Videoboodschap van Chris Peeters,
CEO Elia Group
Bekijk de video
 
 
 
 
Start van de goedkeurings-procedure voor SuedOstlink
Start van de goedkeurings-procedure voor SuedOstlink
Het openbaar onderzoek voor een belangrijk stuk van de SuedOstlink is gestart. Het gaat om de secties A1 (tussen Wolmirstedt - Könnern) en A2 (tussen Könnern - Eisenberg). De SuedOstLink is een onmisbare schakel in het Duitse transmissienet om de energie-transitie waar te maken. De verbinding zal voornamelijk windenergie uit Noord-Duitsland transporteren naar het zuiden van het land. Het project is een gezamenlijke onderneming van de Duitse netbeheerders 50Hertz en TenneT. De bouw begint in 2022. Met een capaciteit van 525 kV zal de ondergrondse kabel grotere hoeveelheden energie kunnen transporteren.
Lees het persbericht
 
Belangrijke stap voor Hansa PowerBridge  
De realisatie van de Hansa PowerBridge, een grensoverschrijdend stroomkabelsysteem tussen Duitsland en Zweden, komt opnieuw een stapje dichterbij. 50Hertz heeft de vergunningen voor het eerste deel van de offshore route aangevraagd. De Hansa PowerBridge is gepland als een hoog-spanningsgelijkspanningslijn (HVDC) van 300 kV tussen Zweden (Hurva) en Duitsland (Güstrow). Het traject heeft een lengte van ongeveer 300 km. Het Duitse deel van het project, waarvoor 50Hertz verantwoordelijk is, bestaat uit een offshore-kabelroute van ongeveer 105 km, een onshore deel van ongeveer 70 km en een converterstation bij Güstrow.
Lees het persbericht
Belangrijkse stap voor Hansa PowerBridge
 
 
 
Nieuw power-to-heat-project bij 50Hertz
 
Hernieuwbare energie willen we zo optimaal mogelijk in het net integreren. Daarom start 50Hertz een nieuw power-to-heat-project (PtH) in haar netgebied. De partner is energie-dienstverlener GETEC. GETEC exploiteert twee warmtekrachtcentrales die op aardgas werken voor ongeveer 7.000 appartementen en commerciële units in Hamburg. In de toekomst zal een van de twee installaties worden stilgelegd als in Noord-Duitsland door harde wind meer elektriciteit wordt opgewekt dan dat naar het zuiden kan worden getransporteerd. Op dat moment springt de PtH-installatie in met een vermogen van 5MW. 50Hertz betaalt de volledige investeringskosten van 1,2 miljoen euro. De installatie zou eind 2021 in gebruik gaan.  

Lees het persbericht
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brandweeroefening BRABO
Brandweeroefening Brabo 
Burgemeester Bart De Wever is tijdens een oefening gered uit de hoogspanningsmast aan de Antwerpse Scheldeoevers. Die vormden een hele week het decor van een spectaculaire evacuatieoefening van Brandweer Zone Antwerpen en Hulpverleningszone Waasland. De masten zijn met een hoogte van 192 m de hoogste in de Benelux en maken deel uit van het project Brabo. Hiermee versterkt Elia het hoogspanningsnet in en rond de Antwerpse haven en de algemene energiebevoorrading van het land. Tijdens de zomer zal de nieuwe hoogspanningslijn operationeel worden, vandaar dat er nu nog intensief geoefend wordt. 
Bekijk de video
Brandweeroefening Brabo
 
 
 
Nieuwe CEO en COO bij re.alto
 
De raad van bestuur van rea.alto, dat deel uitmaakt van Elia groep, heeft Alexandre Torreele benoemd tot CEO en Sam Warburton tot COO. Re.alto werd door Elia groep opgericht in 2019. Doel van het bedrijf is een marktplatform opzetten om via API’s (Application Programming Interfaces) energiedata, digitale producten en diensten uit te wisselen. De benoeming van Alexandre Torreele (CEO), voordien Head of Strategy, Innovation and Digital van de Elia groep, en Sam Warburton (COO) versterkt het managementteam van re.alto en getuigt van de strategische ambitie van het bedrijf om binnekort het volledige API-platform officieel te lanceren.

Alexandre Torreele CEO re.alto
Alexandre Torreele heeft sinds 2013 verschillende functies bekleed binnen Elia groep. Als Head of Strategy, Innovation and Digital heeft hij een breed ecosysteem van partners opgezet, waaronder start-ups.
Sam Warburton heeft meer dan 20 jaar ervaring in de industrie. Hij is een rasechte innovator met aanzienlijke expertise in disruptieve bedrijfsmodellen doorheen de hele energiewaardeketen.
 
Meer informatie
 
 
 
Word technieker bij Elia
Wij doen in heel België het licht branden, maar maken ook werk van het energienet van de toekomst. Daarvoor zoekt Elia heel wat gedreven talenten die deze uitdaging mee helpen waarmaken. Doe jij mee? 
Solliciteer!
Elia werft aan: Techniekers!
 
 
 
 
INNOVATIENIEUWS 
 
OIC2020 Elia Group
Vijf finalisten bekend voor innovatiewedstrijd Elia Group 
De vijf finalisten zijn bekend voor de Open Innovation Challenge (OIC). Deze innovatiewedstrijd is een gezamenlijk initiatief van Elia en 50Hertz. OIC helpt Elia Group om te innoveren in heel specifieke facetten van haar opdracht als netbeheerder. Daarvoor worden gezamenlijke projecten opgezet met startups. De vierde editie focust op de ontwikkeling van digitale oplossingen voor een veiliger net- en databeheer. De oproep vond plaats in januari. Uit de 82 kandidaten selecteerde de jury vijf finalisten. Begin september wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de finale in Brussel.
Lees het persbericht
 
 
 
GRID DATA  
 
interconnections system services consumption and generation
 
Interconnecties
Systeemdiensten
Verbruik en productie
 
 
MNA data total solar forecast total wind forecast
 
Gegevens MNA
Total solar forecast
Total wind forecast