Elia News
Deze mail in uw browser zien
Image
 
Elia start solidariteitscampagne tegen armoede
Elia start solidariteitscampagne tegen armoede

In deze uitzonderlijke tijden is solidariteit meer dan nodig. Ook Elia wil haar steentje bijdragen. De leden van het directiecomité geven deze maand hun volledige loon aan het Armoedefonds Covid-19 van de Koning Boudewijnstichting. Ook de medewerkers kunnen een vrijwillige bijdrage storten. Elia zal deze giften verdubbelen, tot een maximumbedrag van 75.000 euro. Elia besliste eerder om het organisatiebudget van de algemene vergadering (aangevuld tot 100 000 euro) eveneens weg te schenken aan diverse fondsen van de Koning Boudewijnstichting. Door de corona crisis gaat de jaarvergadering niet fysiek door.
 
LEES MEER
 
 
 
Image
 
Werven starten opnieuw op

Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, starten ook de werven stap voor stap terug op. Daarbij gaat heel wat aandacht naar de regels rond social distancing en de veiligheid in het algemeen. Benieuwd hoe we dat doen? Wij delen het graag via deze video.


 
BEKIJK DE VIDEO
 
Image
 
Onboarding in coronatijd

De voorbije weken zijn zo’n 50 nieuwe medewerkers begonnen bij Elia en 50Hertz. Het onboarding traject ziet er in coronatijd helemaal anders uit. Geen filestress of welkomstlunch, maar wel een marathon van Skypevergaderingen en digitale uitdagingen. Vier nieuwe medewerkers delen in deze video hun ervaringen.
 
BEKIJK DE VIDEO
 
 
 
Eerste contracten voor SuedOstLink
Eerste contracten voor SuedOstLink

De kabelcontracten zijn toegewezen voor de SuedOstLink. Het aanbestedingsproces is na 2 jaar afgerond en gaat finaal naar NKT en Prysmian PowerLink. Zij gaan de 1000 km lange ondergrondse hoogspanningsverbinding tussen Saksen-Anhalt en Beieren ontwerpen, produceren en plaatsen. De SuedOstlink is een cruciaal element in de realisatie van de Duitse Energiewende en zal voornamelijk de windenergie uit noord-Duitsland naar de consumptiecentra in het zuiden brengen. Het SuedOstlink project zit momenteel in de vergunningsfase. De start van de bouwwerken is voorzien vanaf 2022. Het gaat om een gezamenlijk project van de Duitse netbeheerders 50Hertz en TenneT. De ondergrondse kabel zal een vermogen hebben van 525 kV (in plaats van de gebruikelijke 320 kV) en heeft hierdoor een grotere transmissiecapaciteit. De technologie is een wereldprimeur.
 
LEES HET PERSBERICHT
 
 
 
Elektriciteitsverbruik stijgt, maar blijft laag

Het elektriciteitsverbruik in België is sinds mei iets toegenomen. Dit toont misschien een voorzichtige heropstart van de economie. Maar ook het kille weer kan een rol spelen. Het is nog afwachten hoe de stijgende trend zal evolueren in de volgende weken wanneer de corona maatregelen stapsgewijs ver-soepelen. Sinds de coronacrisis was het verbruik gemiddeld met 15 procent gedaald.  
 
MEER INFO
 
Elektriciteitsverbruik stijgt maar blijft laag
 
Elektriciteitsprijs op historisch dieptepunt

In april heeft de elektriciteitsprijs op de korte termijnmarkt een historisch dieptepunt bereikt: 14,7 euro per MWh. De oorzaak is duidelijk: zowel in België als in onze buurlanden is er voldoende elektriciteitsproductie maar de vraag is verminderd. Dit prijseffect kan duren zolang de vraag laag blijft.
 
MEER INFO
 
Elektriciteitsprijs op historisch dieptepunt
 
 
 
Europese TSOs willen groenere economie

In een gezamenlijke verklaring geven hoogspanningsbeheerders uit 8 Europese landen aan dat ze zo snel mogelijk willen bijdragen aan de heropstart van een steeds groenere economie. Ze verwijzen naar de Europese Green Deal. Intussen doen ze al het mogelijke om in deze crisis hun medewerkers gezond en veilig te laten werken zodat de lichten aanblijven. Lees het gezamenlijke persbericht.  
 
LEES HET PERSBERICHT
 
Europese TSOs willen groenere economie
 
50Hertz steunt het initiatief van Stiftung 2 Grad voor een ambitieus klimaatbeleid

Bij de start van de Petersberg Climate Dialogue sprak een brede alliantie van bedrijven zich uit voor een ambitieus klimaatbeleid op nationaal en internationaal niveau. Ook 50Hertz sloot zich aan bij deze oproep van Stiftung 2 Grad. De ondertekenaars roepen de Duitse federale regering op om de geplande maatregelen om de economie te ondersteunen ook te laten bijdragen aan de gemeenschappelijke doelstelling van klimaatneutraliteit tegen 2050. Op die manier kunnen ze de economie en de samenleving op duurzame wijze versterken.
 
LEES HET PERSBERICHT
 
50Hertz supports initiative of Stiftung 2 Grad for an ambitious climate policy
 
 
 
Geslaagde obligatie-uitgifte van € 800 miljoen
Geslaagde obligatie-uitgifte van € 800 miljoen

Elia heeft met succes een euro-obligatie van € 800 miljoen afgerond. Dit past in het nieuwe EMTN-programma van € 3 miljard dat noteert op de Euro MTF van de Luxemburgse effectenbeurs. Het orderboek was 8,5 maal overschreden. 330 investeerders uit 32 landen waren geïnteresseerd. Het bevestigt Elia’s aantrekkelijke positie op de internationale kapitaalmarkten.

LEES HET PERSBERICHT
 
 
 
82 kandidaten voor 4de Open Innovation Challenge

82 startups uit alle hoeken van de wereld zijn kandidaat voor de ‘Open Innovation Challenge’. Voor de vierde editie van deze innovatiewedstrijd is Elia groep op zoek naar digitale oplossingen op vlak van veiligheid. In september 2020 volgt de pitch van de finalisten voor een jury. De winnaar ontvangt 20.000 euro en krijgt de kans om het voorstel binnen Elia groep te implementeren.
 
LEES MEER
 
82 kandidaten voor 4de Open Innovation Challenge
 
 
 
Geslaagde conformiteitstests windpark Norther
 
Geslaagde conformiteitstests windpark Norther 

Elia heeft de specifieke conformiteitstests voor het windpark Norther afgerond. Met een capaciteit van 350 MW is Norther momenteel het grootste offshore windpark in België. De tests zijn bedoeld om de correcte werking van het park te controleren in zowel normale als kritische omstandigheden. Op die manier kan de veiligheid en het optimale beheer van het elektrisch systeem worden verzekerd.


 
MEER INFO
 
Aansluiting van Mermaid op MOG getest
 
Aansluiting getest van windpark Mermaid op MOG  

Ook de verbinding met het offshore windpark Mermaid is succesvol getest. Eind dit jaar zal het windpark volledig operationeel zijn en een geïnstalleerd vermogen hebben van 235 MW. Met een afstand van ongeveer 50 kilometer, is Mermaid het windpark dat het verst verwijderd is van de kust. Binnen een maand testen we ook de verbinding met Seastar. Dat is het laatste offshore windpark dat aansluit op het Modular Offshore Grid-project (MOG), Elia’s eerste stopcontact op zee.
 
MEER INFO
 
 
 
Intra-day product Nemo Link stabiliseert Belgische net  

Op 19 april heeft het intra-day product van Nemo Link bijgedragen tot de stabiliteit van het Belgische elektriciteitsnet. Die dag was de zonneproductie in België veel lager dan de prognose. Dit zorgde voor onbalansprijzen tot 359 euro per MWh. De intra-day klanten van Nemo Link verminderden de export naar Groot-Brittannië tijdelijk waardoor de vraag-aanbodbalans in België hersteld werd. De onderzeese interconnector tussen België en Groot-Brittannië is operationeel sinds januari 2019.  
 
Intra-day product Nemo Link stabiliseert Belgische net
 
 
 
Boomkikker doet het goed onder elektriciteitsmasten
 
Boomkikker doet het goed onder elektriciteitsmasten

Wat hebben de boomkikker en elektriciteits-masten met elkaar te maken? In Limburg heel wat! De populatie boomkikkers is er sterk gegroeid, dankzij een natuurlijke corridor onder onze hoogspanningslijn. Die vormt een veilige weg doorheen het bosgebied. Hierdoor kan deze bedreigde soort makkelijk migreren en voelt ze er zich helemaal thuis.
 
Boomkikker doet het goed onder elektriciteitsmasten
 
MEER WETEN
 
 
 
Image
Interconnecties
Import en export, maandelijkse veilingen en prijsconvergentie in de CWE-zone.
​​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Systeemdienst
Volumes van geactiveerde reserves en schommeling van de onevenwichtsprijzen.

​​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Verbruik en productie
Productie- en verbruiksgegevens en belastingskromme van het Elia-net.
​​​​​​​
LEES MEER
 
 
Image
Gegevens MNA
Day ahead referentieprijs van de Belgische biedzone.


LEES MEER
 
Image
Total solar forecast
Voorspelling offshore en onshore windproductie.

​​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Total wind forecast
Huidige zonneproductie en vooruitzichten Intraday en Day-Ahead.
​​​​​​​
LEES MEER
 
 
Image   Image   Image
 
 
Verantwoordelijke uitgever:
​​​​​​​Pascale Fonck


Keizerslaan 20
B-1000 Brussel
 
 
Uitschrijven van deze lijst
Voorkeuren updaten