Elia News
Deze mail in uw browser zien
Image
 
Image
 
Toenemende capaciteitsnood voor nucleaire uitstap in België

Op vrijdag 28 juni heeft Elia een nieuw rapport gepubliceerd over de nood aan adequacy en flexibiliteit in de periode 2020-2030. Door de versnelde kolenuitstap in onze buurlanden neemt de nood aan vervangingscapaciteit om de nucleaire exit vanaf 2025 op te vangen toe tot ca. 3,9 GW. Door de snellere exit uit kolen is er bovendien een bijkomende capaciteitsnood tot meer dan 1 GW in de periode 2022-2025 waarvoor bijkomende maatregelen nodig zijn.  Elia roept de federale overheid op om het voorziene capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) onverminderd voort uit te werken zodat België een stevig vangnet heeft om de bevoorradingszekerheid te handhaven.

LEES DE STUDIE
 
Geslaagde kapitaalsverhoging van 434,8 miljoen EUR

De nieuwe aandelen van Elia’s recente kapitaalverhoging noteren sinds 18 juni op Euronext. Voor de gelegenheid werd de beursdag gestart met een belceremonie. Bij het afsluiten van de inschrijvingsperiode voor aandeelhouders met voorkeurrechten was maar liefst 92,17% van de nieuwe aandelen al onderschreven. De voorkeurrechten die niet werden uitgeoefend, werden aangeboden aan Belgische en internationale institutionele beleggers. Deze tweede operatie was op 1 uur tijd volledig voltooid. De vraag was 5 keer groter dan het aanbod.
 
BEKIJK DE VIDEO
 
Image
 
Stefan Kapferer wordt nieuwe CEO 50Hertz

Ten laatste in januari 2020 start Stefan Kapferer als nieuwe CEO van Elia’s Duitse dochter 50Hertz. Als voorzitter van BDEW, de Duitse vereniging van energie- en waterindustrieën, heeft hij een ruime kennis van de energiesector. Dankzij eerdere functies als plaatsvervangend secretaris-generaal van de OESO in Parijs en Staatssecretaris bij het Federale Ministerie van Economie en Technologie, heeft Kapferer ook internationale ervaring en een sterk netwerk.
 
LEES HET PERSBERICHT
 
Image
 
 
 
OKTO Acoustics wint Open Innovation Challenge

De Deense startup OKTO Acoustics heeft de derde editie van de Open Innovation Challenge gewonnen; een gezamenlijk initiatief van Elia en 50Hertz. OKTO Acoustics ontwikkelt software die geluiden ontleedt via artificiële intelligentie. Dit kan toegepast worden in elektrische installaties om afwijkingen op te sporen.  De winnaar krijgt 20.000 EUR om het project binnen de groep te implementeren.
 
LEES HET PERSBERICHT
 
Image
 
Vernieuwde website voor Elia Group Innovation

Alle innovatieprojecten van Elia en 50Hertz zijn voortaan te vinden op een gezamenlijke website.  Hiermee wil Elia groep vooral startups, universiteiten en nieuw talent aantrekken. De web rubrieken zullen de komende maanden uitgebreid worden. Zo komt er een E-Learning platform en een blog.
 
INNOVATION ELIA
 
Image
 
 
 
IO.Energy selecteert 8 proefprojecten

Het Internet of Energy project van de Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, Ores, RESA en Sibelga krijgt vorm. De voorbije maanden is een ecosysteem opgezet van een 60-tal bedrijven die voorstellen hebben uitgewerkt. 8 daarvan zijn matuur genoeg voor de testfase.  Alle zijn bedoeld om de eindgebruiker actief te laten deelnemen aan het evenwicht tussen vraag en aanbod.  Via een digitaal communicatieplatform kan de consument zowel zijn productie als zijn verbruik aanpassen aan de noden van het net.  IO.Energy helpt zo om de schommelingen in hernieuwbare energieproductie op te vangen. Als de testfase slaagt, kan een project opgeschaald worden naar een commerciële toepassing.
 
IO.ENERGY WEBSITE
 
Image
 
10 infomarkten voor Ventilus

Elia en het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid hebben 10 infomarkten georganiseerd over de startnota voor het Ventilus project. De nieuwe hoogspanningslijn in West-Vlaanderen is een missing link in het Belgische hoogspanningsnet. Tijdens de infosessies werden heel wat vragen en suggesties overgemaakt. Elia en de Vlaamse overheid zullen de resultaten nu verwerken in een tweede nota. Daarin kan nieuw onderzoek worden opgenomen dat eveneens voorgelegd wordt voor consultatie.
 
VENTILUS WEBSITE
 
Image
 
 
 
Elia nodigt DNB’s en netgebruikers uit in Lixhe

Ook dit jaar heeft het departement ‘Customer relations’ een workshop georganiseerd voor de ’distributienetbeheerders en netgebruikers. De ontmoeting vond plaats op 21 juni in het conversiestation van Lixhe. De deelnemers werden in de voormiddag geïnformeerd over recente ontwikkelingen in onze activiteiten. In de namiddag kregen ze meer uitleg over het interconnetor project met Duitsland (ALEGrO project) en bezochten ze het station dat volop in aanbouw is. Met bijna 80 deelnemers was ook deze editie een succes.
 
Image
 
1ste verjaardag voor XBID

Het Cross-Border Intraday Market project, kortweg XBID, heeft er een eerste succesvol jaar opzitten. Sinds de start zijn meer dan 16 miljoen transacties geregistreerd. Door de toenemende productie aan hernieuwbare energie neemt de interesse voor de intraday energiemarkt toe. Tot kort voor de go-live kan er bijgestuurd worden. Nog voor het einde van het jaar zou de bestaande koppelingsregio uitgebreid worden met 7 nieuwe landen.
 
LEES MEER
 
Image
 
 
 
Image
Interconnecties
Import en export, maandelijkse veilingen en prijsconvergentie in de CWE-zone.
​​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Dienst systeem
Volumes van geactiveerde reserves en schommeling van de onevenwichtsprijzen.

​​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Verbruik en productie
Productie- en verbruiksgegevens en belastingskromme van het Elia-net.​​​​​​​
LEES MEER
 
 
Image
Gegevens Belpex
Import en export, veilingen van maandcapaciteit en prijsconvergentie in de CWE-zone.

LEES MEER
 
Image
Total solar forecast
Huidige zonneproductie en vooruitzichten Intraday en Day-Ahead.​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Total wind forecast
Voorspelling offshore en onshore windproductie.​​

LEES MEER
 
 
Image   Image   Image
 
 
Verantwoordelijke uitgever:
​​​​​​​Pascale Fonck


Keizerslaan 20
B-1000 Brussel
 
 
Uitschrijven van deze lijst
Voorkeuren updaten