Elia News
Deze mail in uw browser zien
Image
 
Kabels MOG
 
Kabel voor het MOG aangekomen in Vlissingen

Deze maand werd de kabel die het platform zal verbinden met de kust getransporteerd vanuit Griekenland naar Vlissingen. De plaatsing van de kabel zal van start gaan in de maand april. Het Modular Offshore Grid krijgt zo stilaan vorm. De kabel heeft een diameter van 28 cm en bestaat uit drie geleiders. Ook de constructie van de topside van het platform vordert goed en wordt midden april geplaatst op de jacket. Daarna kunnen de kabels aangesloten worden op het platform. Vanaf augustus starten de testen. Het ‘stopcontact op de Noordzee’ zal zo nog voor het einde van het jaar operationeel zijn.

BEKIJK DE VIDEO
 
 
 
Chris Peeters
 
Chris Peeters spreekt op 5e Energy Summit

Op 5 maart heeft Chris Peeters namens Elia groep gesproken op de 5e EU Energy Summit. Het event bracht enkele honderden vertegenwoordigers van Europese instellingen, politici, industry leaders en middenveldorganisaties samen in het Egmontpaleis in Brussel. In een panel over “de impact van digitalisering en cybersecurity op het energiesysteem” lichtte Chris Peeters de Elia groep visie toe over het elektriciteitssysteem van de toekomst en hoe digitalisering daarbij een sleutelrol speelt om de eindgebruiker centraal te stellen in het energiesysteem.
 
Image
 
 
 
IO ENERGY

Al meer dan 90 bedrijven partner van IO.Energy project

Meer dan 90 bedrijven hebben zich ondertussen opgegeven om mee te werken aan het ambitieuze IO.Energy project. Met IO.Energy (Internet of Energy) willen Elia, Fluvius, ORES, Sibelga en Resa vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. Met het toegenomen aandeel hernieuwbare energie is dit steeds meer een uitdaging. Elia en de distributienetbeheerders slaan hiervoor de handen in elkaar met de bedrijfswereld, onderzoeksinstellingen en verschillende overheidsdiensten. Er zijn twee formules: Gigawatt, waarbij er een actieve bijdrage is binnen het ecosysteem, en Megawatt waarbij de partner vooral ondersteunt. In de eerste categorie zijn er ondertussen 60 deelnemers, 30 bedrijven hebben zich opgegeven als Megawatt.
 
Op 14 maart werd een eerste succesvolle workshop georganiseerd. Meer dan 125 medewerkers van de Gigawatt-leden namen actief deel. Er staan nog workshops gepland op 26 en 27 maart.  Het project werd officieel gelanceerd in februari.  

BEKIJK DE REPORTAGE
 
 
 
Sign for my Future

Begin februari ging Sign for my Future van start. Dit burgerinitiatief wil alle Belgen oproepen om zich uit te spreken voor een krachtig klimaatbeleid. Chris Peeters, CEO van Elia groep, is één van de 100 ambassadeurs van de actie. De energiesector levert immers een belangrijke bijdrage tot de decarbonisering van de samenleving. Het doel van dit initiatief is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen zodat de volgende federale en gewestelijke regeringen het nodige doen om een krachtig klimaatbeleid te voeren.
 
MEER INFORMATIE
 
Sign for my Future
 
 
 
Infosessie over nieuwe CRM wetgeving

Op 27 maart organiseerde Elia, in samenwerking met FOD Economie, het kabinet van Minister Marghem en CREG een gezamenlijke kick-off meeting over het in te voeren mechanisme voor capaciteitsvergoeding (CRM). Hiermee willen de partners de betrokken stakeholders zo goed mogelijk informeren over de inhoud van het CRM wetsvoorstel en de plan van aanpak voor de komende maanden. Hiermee worden de energiespelers optimaal voorbereid voor de mogelijke implementatie van de CRM wetgeving. Een volgende vergadering is gepland op vrijdag 26 april waarop de eerste designaspecten besproken zullen worden.
 
MEER INFORMATIE
 
Image
 
 
 
Eerste capaciteit aangeboden via nieuw WindNODE platform in Duitsland

Op 14 maart werd voor het eerst capaciteit aangeboden via het nieuwe WindNODE flexibiliteitsplatform. Het project is een succesvolle samenwerking tussen 50Hertz en een 70tal partners en moet meer flexibiliteit bieden voor congestie management. Bij de eerste biedingsronde werd meer dan 10 megawatt gecontracteerd. Dankzij het platform wil 50Hertz grote volumes groene stroom efficiënt in het net integreren en het tegelijk stabiel houden.
 
LEES HET PERSBERICHT
 
WindNode
 
 
 
Chris Peeters
 
Chris Peeters te gast op 5e Belgisch-Duitse Conferentie

Vorige week nam Chris Peeters deel aan de 5e Belgisch-Duitse Conferentie in het Egmontpaleis in Brussel. De bijeenkomst stond in het teken van de verbondenheid tussen België en Duitsland op het vlak van energie, mobiliteit en digitalisering. Naast de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas namen ook tal van opiniemakers uit de privésector, het middenveld en de academische wereld deel met als doel in deze beleidsdomeinen de banden aan te halen en onderlinge netwerken uit te bouwen. De conferentie werd geopend door vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters.
 
Image
 
 
 
NoDeal Brexit
 
Update Nemo Link in geval van “No deal Brexit”

Op vrijdag 15 maart hebben de Belgische en Britse regulatoren CREG en Ofgem, de Nemo Link non-IEM toegangsregels goedgekeurd. Deze regels zullen van toepassing zijn als het VK de Interne Energie Markt (IEM) verlaat en verduidelijken de vervanging van de impliciete marktkoppeling door expliciete veilingen uitgevoerd door JAO (Joint Allocation Office).
 
MEER INFORMATIE
 
Nemo Link Corporate Movie
 
Nemo Link lanceert nieuwe corporate film

Nemo link heeft een nieuwe corporate film waarin het project op een aantrekkelijke manier wordt uitgelegd. Ook het belang van interconnectoren komt ruim aan bod.

Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan zeker de video.

 
BEKIJK DE VIDEO
 
 
 
Image

Elia en 50Hertz ondertekenen Marine Grid Declaration

De officiële ondertekening van de Marine Grid Declaration van het Renewables Grid Initiative (RGI) vond plaats op dinsdag 19 maart, als onderdeel van de opening van de PCI Energy Days van de Europese Commissie. Ilse Tant en Olivier Feix waren aanwezig als vertegenwoordigers van Elia en 50Hertz.
 
De verklaring bevat specifieke aanbevelingen voor het opzetten van offshore netten. Speciale aandacht gaat naar het bevorderen van de communicatie met de belanghebbenden, en dat van bij het begin van de processen. Maar ook aandacht voor de bescherming van het maritieme milieu krijgt veel aandacht. Met de verklaring engageren de ondertekenaars zich ook om meer goede praktijken met elkaar uit te wisselen.
 
 
 
Elia sluit aan bij GRIMP voor reddingsoefening in microtunnel ALEGrO

Op zaterdag 16 maart oefenden 10 medewerkers van Elia en haar contractors samen met 20 specialisten van de Groep voor Reddingen en Interventies op Moeilijke Plaatsen (GRIMP) een reddingsoperatie in een nauwe ruimte. Dit was een goede gelegenheid om de coherentie en de toepassing van de evacuatieprocedures, het reactievermogen van de werfploegen en reddingsteams te controleren, en om iedereen te herinneren aan het belang van de veiligheidsregels.
 
Image
 
 
 
Elia meldt een nieuwe reeks koperdiefstallen in de provincie Luxemburg

Bij diefstallen verdwenen in het totaal meer dan 2 km kabels op de elektrische hoog-spanningslijn (70 kV) van het Elia-net in de gemeente Vaux-sur-Sûre. De koperdiefstallen hadden geen directe gevolgen voor de energievoorziening maar brengen wel schade toe aan ons hoogspanningsnet. Elia heeft klacht neergelegd en vraagt buurtbewoners om alle verdachte handelingen te melden op het nummer 03 640 07 00.
 
LEES HET PERSBERICHT
 
Koperdiefstallen
 
 
 
Elia steekt jobsite in een nieuw jasje 

Vorige week werd de nieuwe elia jobsite gelanceerd. Kandidaten kunnen vanaf heden ook via hun mobiele toestellen solliciteren. Elia is volop bezig met het vernieuwen van de websites. De groepswebsite wordt in de loop van volgende maand gelanceerd. De elia.be website wordt verwacht in de zomermaanden.
 
BEZOEK DE WEBSITE
 
BRABO in Antwerpen op Open Wervendag

Op 19 mei neemt Elia deel aan Open Wervendag. Het grote publiek zal er kunnen kennismaken met de hoogste pylonen in de Benelux.  Noteer dus al zeker 19 mei in je agenda.


 
MEER INFORMATIE
 
 
 
Image
Interconnecties
Import en export, maandelijkse veilingen en prijsconvergentie in de CWE-zone.
​​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Dienst systeem
Volumes van geactiveerde reserves en schommeling van de onevenwichtsprijzen.

​​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Verbruik en productie
Productie- en verbruiksgegevens en belastingskromme van het Elia-net.
​​​​​​​
LEES MEER
 
 
Image
Gegevens Belpex
Import en export, veilingen van maandcapaciteit en prijsconvergentie in de CWE-zone.
LEES MEER
 
Image
Total solar forecast
Voorspelling offshore en onshore windproductie.

​​​​​​​
LEES MEER
 
Image
Total wind forecast
Huidige zonneproductie en vooruitzichten Intraday en Day-Ahead.
​​​​​​​
LEES MEER
 
 
Image   Image   Image