Elia News Februari 2019
Deze mail in uw browser zien
Image
 

Sterke jaarresultaten voor Elia groep

Ook in 2018 is Elia groep er andermaal in geslaagd het ambitieuze CAPEX-programma te realiseren. De groep investeerde € 636,7 miljoen in België en € 491,5 miljoen in Duitsland, zowel in on- als offshore netinfrastructuur. De genormaliseerde nettowinst steeg met 38 % tot € 280,8 miljoen dankzij de bijkomende participatie in Eurogrid, solide operationele prestaties in combinatie met de vrijval van een voorziening voor hangende geschillen in Duitsland en de realisatie van strategische investeringen in België. Tijdens de algemene vergadering van 21 mei 2019 zal een dividend van € 1,66 worden voorgesteld.

LEES HET PERSBERICHT
 
 
 
IO.ENERGY
 
IO.Energy officieel van start

De Belgische netbeheerders Elia, Fluvius, ORES, Sibelga en Resa hebben op 21 februari het IO.Energy project (Internet of Energy) gelanceerd. Dit gebeurt in samenwerking met de bedrijfswereld, onderzoeksinstellingen en overheidsdiensten. IO.Energy is een uniek Belgisch pioniersproject dat door uitwisseling van data tussen alle actoren op de energiemarkt, de ontwikkeling van nieuwe diensten mogelijk wil maken. De eindgebruiker staat hierin centraal.

 
LEES HET PERSBERICHT
 
IO.Energy
 
Meer dan 25 bedrijven doen alvast mee!

Dankzij het IO.Energy project worden relevante partners samengebracht die project-begeleiding krijgen en toegang tot een gezamenlijk kennisplatform. Een twintigtal partijen hebben intussen een intentieverklaring ondertekend. Onder hen start- en scale-ups zoals Thermovault en N-SIDE, maar ook bekendere namen als Engie Electrabel, Proximus, BNP Paribas Fortis, Fluxys, Besix en REstore.

 
BEKIJK DE VIDEO
 
 
 
Frank Golletz wordt interim CEO van 50Hertz

Op donderdag 14 februari is Frank Golletz aangeduid als interim CEO van 50Hertz. Golletz is sinds 2011 lid van het managementteam en zal zijn nieuwe functie combineren met zijn huidige positie als Chief Technical Officer. Vanaf 1 maart 2019 vervangt hij Boris Schucht die vertrekt voor een nieuwe internationale uitdaging.
 
LEES HET PERSBERICHT
 
IO Energy
 
 
 
Elia groep organiseert 3de Open Innovation Challenge

Voor het derde jaar op rij lanceert Elia groep een oproep naar wereldwijde startups om innovatieve en vernieuwende ideeën aan te reiken die onze opdracht als netbeheerder ondersteunen. Dit jaar mikt de wedstrijd op de verbetering van de dagelijkse activiteiten van onze medewerkers die actief zijn in het beheer en het onderhoud van infrastructuur. De winnaar ontvangt 20.000 euro en kan samen met Elia groep het idee uit de laboratoriumfase ontwikkelen tot een oplossing die de onderneming zal implementeren.

MEER INFORMATIE
 
 
 
Elia voor tweede jaar op rij
‘Top Employer’


Elia investeerde wederom sterk in haar HR-beleid. Zo werden er in 2018 60% meer opleidingen georganiseerd. Bovendien werd er met een ambitieus intern programma gewerkt aan een heuse cultuurverandering. Daarnaast biedt de bijkomende participatie in het Duitse dochterbedrijf 50Hertz heel wat internationale carrièremogelijkheden voor medewerkers.

Het label ‘Top Employer’ wordt uitgereikt aan bedrijven die van een uitstekende werkomgeving een speerpunt maken. Dit jaar zijn er 64 bedrijven die zich in België tot deze groep mogen rekenen. 
 
Image
 
 
 
Chris Peeters is ambassadeur van Sign for my Future

Begin februari ging Sign for my Future van start. Dit burgerinitiatief wil alle Belgen oproepen om zich uit te spreken voor een krachtig klimaatbeleid. Chris Peeters, CEO van Elia groep, is één van de 100 ambassadeurs van de actie. De energiesector levert immers een belangrijke bijdrage tot de decarbonisering van de samenleving. 

Het doel van dit initiatief is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen zodat de volgende federale en gewestelijke regeringen het nodige doen om een krachtig klimaatbeleid te voeren.
 
MEER INFORMATIE
 
IO Energy
 
 
 
Be Planet Elia Courcelles
 
Elia neemt deel aan ‘Salon des mandataires’

Op 14 en 15 februari nam Elia deel aan het 'Salon des Mandataires' in Marche-en-Famenne. Dit evenement ontvangt jaarlijks 15.000 bezoekers waaronder overheidsdiensten, lokale en regionale autoriteiten. Als centrale speler in de energiesector wil Elia in het belang van de gemeenschap haar relaties met de verschillende partners en stakeholders versterken.

 
 
MOG
 
MOG: testen topside gestart


Op de werf van constructiepartner Heerma in het Nederlandse Zwijndrecht wordt de topside van het Modular Offshore Grid (MOG) volop getest. Verschillende externe contractors leggen momenteel de laatste hand aan de platform- en beveiligingssystemen zodat de installatiefase in april 2019 kan starten. De installatie van de funderingsvoet (jacket) in de Noordzee gebeurde eind vorig jaar al.

 
 
 
 
Elia ondersteunt telewerk 

Elia neemt deel aan de campagne van Vias institute en de FOD Mobiliteit om telewerk te promoten. Elia getuigt over hoe het telewerk implementeert binnen de organisatie. Zo stellen we alles in het werk om onze medewerkers de nodige middelen aan te reiken om flexibeler en efficiënter om te springen met hun tijdsgebruik. Telewerk is daarnaast een handig instrument in het aantrekken van talent, dat uit alle hoeken van het land komt en niet noodzakelijk zit te wachten om elke dag naar Brussel te pendelen. 
 
Telework
 
 
 
Elia verplaatst 20-tal knotwilgen

Elia verplaatst 20-tal knotwilgen

Omwille van veiligheidsredenen verplaatste Elia een 20-tal knotwilgen onder de hoogspanningslijn in Damme. Samen met het stadsbestuur en Natuurpunt, vond Elia een nieuwe thuis voor de bomen. Ze werden ingeplant langs een bloemenweide in de buurt van de bibliotheek in Sijsele. Daarnaast verplaatste Elia zes knotwilgen naar een terrein in eigen beheer dat vlakbij ligt. Drie knotwilgen gaan naar Natuurpunt.

LEES HET PERSBERICHT
 
 
 
Interconnexions
Interconnecties
Import en export, maandelijkse veilingen en prijsconvergentie in de CWE-zone.
LEES MEER
 
Service système
Dienst systeem
Volumes van geactiveerde reserves en schommeling van de onevenwichtsprijzen.

LEES MEER
 
Image
Verbruik en productie
Productie- en verbruiksgegevens en belastingskromme van het Elia-net.
LEES MEER
 
 
Données Belpex
Gegevens Belpex
Import en export, veilingen van maandcapaciteit en prijsconvergentie in de CWE-zone.
LEES MEER
 
Total solar forecast
Total solar forecast
Voorspelling offshore en onshore windproductie.


LEES MEER
 
Total wind forecast
Total wind forecast
Huidige zonneproductie en vooruitzichten Intraday en Day-Ahead.

LEES MEER
 
 
Image   Image   Image